Puheenjohtajan terveiset
29.6.2022

Kuuman päivän huipennus

Päätoimittaja Satu Koho. Kuva: Marjo Kemi.

Kuva: Marjo Kemi.

Päätoimittaja Satu Koho. Kuva: Marjo Kemi.
Kuva: Marjo Kemi.

Julkaistu 29.6.2022

Tämän kirjoituksen jätin viimeiseksi urakakseni tänään kesäkuun paahteisena iltapäivänä. Ihan kohta Stiiknafuulia on taas paketissa. Kiitos kaikille materiaalia toimittaneille!

Mitä pakettiin sujahti?

Joel Ollikkala teki laajan reportaasin Oulun kirjallisuuden talon avajaisista 15. kesäkuuta. Samalla hän aloitti noin vuoden kestävän pestinsä Stiiknafuuliassa osana Oulun ammattikorkeakoulun journalismin opintojaan. Joel on terävä ja pohdiskeleva kaveri, ja kirjallisuus on yksi hänen intohimojaan. Avajaisiin viittaa myös kirjailijaseuran puheenjohtaja Antti Leikas omassa kirjoituksessaan.

Esikoiskirjailijahaastattelun tein Stella Vuomasta. Stella kertoo muun muassa matkastaan kustannustoimittajasta tietokirjailijaksi, täsmällisemmin: elämäkerturiksi. Elämäkerroissa on aika aukkoja, ja niilläkin on paikkansa tarinoissa. Elämäkertakirjallisuutta, autofiktiota ja biofiktiota puolestaan tarkastelee Sirpa Heikkinen omassa artikkelissaan. Saako mitä tahansa muuttaa, jopa vääristellä, kun faktasta tehdään fiktiota?

Potnapekan kello kilkattaa risteyksissä. Sympaattinen minijuna halkoo kesäistä Oulua sinne tänne. Vallan toisenlaisesta ilmestyksestä kirjoittaa Matti Lackman, joka on löytänyt potnapekkoja oululaiskirjailijoiden teoksista.

Stiiknafuulian sydän sykkii myös kaukaisemmalle kirjallisuudelle, vaikka näkökulma onkin usein varsin oululainen. Lukekaapa Siru Uusi-Seppälän haastattelu, jonka hän teki Niillas Holmbergistä! Niillaksen monitasoinen romaani Halla Helle tavoitteli viimeisintä Runeberg-palkintoa, ja hänen kaksi runokokoelmaansa ovat olleet ehdolla Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Stiiknafuulian ”Kaunokirjalliset”-osio on täydentynyt Eero Suvilehdon ja Taru Hallikaisen runoilla. Jatkoa ovat saaneet myös Ilpo Koskelan sarjakuva ja Uolevi Haapalan rikosnovelli.

Nyt, helteisen päivän kääntyessä iltaan, makustelen sellaista kiehtovaa sanaa kuin ”monilukutaito”. Kyseessä on ihmisenä olemisen, kuvittelemisen, kommunikoinnin ja laaja-alaisen osallistumisen taito. Kyky suhtautua ympäristöön, kanssaihmisiin ja toislajisiin yhtä aikaa avoimesti ja kriittisesti, erilaisuutta ja moniäänisyyttä arvostaen. Ollapa maailma nykyistä monilukutaitoisempi!

Monilukuisia kesäpäiviä toivottaa
Satu Koho

PS. Jutut, juttuvinkit ja palaute ovat erittäin tervetulleita ja saapuvat perille sähköpostilla satu.koho@stiiknafuulia.fi.Oulun kirjailijaseuran sivuille >