Heli Suutari: Vastausta odotellessa
18.4.2023
Puheenjohtajan terveiset
30.6.2023

Puhuttele minua, puhu minulle!

Päätoimittaja Satu Koho. Kuva: Marjo Kemi.

Kuva: Marjo Kemi.

Päätoimittaja Satu Koho. Kuva: Marjo Kemi.
Kuva: Marjo Kemi.

Julkaistu 30.6.2023

Kerta toisensa otan käteeni Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen riipaisevan kauniin lastenkirjan, samalla aikuistenkirjan, Sinä yönä tuli talvi (WSOY 2021). Aina en enää edes avaa sitä, kunhan katselen Malliuksen käsialaa olevaa tummanpuhuvaa, vähäeleistä kantta.

Lapsi pitää kädestä todennäköisesti aikuista, jota ei juurikaan näy. Mustiin puettu pienokainen vilkaisee sivulleen, tyhjään punaiseen keinuun, joka vaikuttaisi heiluvan ja jonka narut yltävät korkealle, miltei taivaaseen. Sataa suuria hiutaleita. Vai ovatko ne sittenkin tähtiä?

Kirjan kannella ON väliä. Sen tulisi luoda mielikuvia ja puhutella lukijaa, toimia väljänä lukuohjeena ja ennen muuta sopia kirjaan. Kansi ei saa paljastaa liikaa, puhumattakaan että se kertoisi kaiken (sen tekee kirjan sisältö siitä kumpuavine tulkintoineen).

Isoaron ja Malliuksen kirjan kannen, kuten koko kirjan, väripaletti on niukka mutta puhutteleva. Vieläkin vähemmän värejä mutta enemmän kontrasteja on ikoniseksi muodostuneessa Martti Mykkäsen suunnittelemassa Väinö Linnan Tuntematon sotilaan (WSOY 1954) kannessa, jossa pelataan punaisella, valkoisella ja mustalla − verellä, tyhjyydellä ja kuolemalla? Kannen valkoinen sotilashahmo voisi olla kuka tahansa. Mies tai nainen. Oma tai vihollinen. Idästä tai lännestä. Menneestä, nykyisyydestä tai tulevasta.

Nämä kaksi käsittelemääni ovat esimerkkejä kansista, joihin kestää palata kirjan lukemisen aikana sekä lukemisen jälkeen ja joiden kanssa vuoropuhelu jatkuu. Onko sinulla vastaavia juttelukumppaneita?

Kansi edellä mennään myös Stiiknafuulian artikkeleissa: Kiikarissa hyvä kansi -jutussa Oulun kirjailijaseuran jäsenet Pekka Jaatinen, Jenny Kangasvuo, Päivi Tuulikki Koskela, Anuirmeli Sallamo-Lavi, Jarmo Stoor, Jukka Takalo ja Pekka Tuomikoski kertovat omia mietteitään kansista ja kertovat omien teostensa kansiprosessista. Houkutteleva lahjapaketti sekä kiteytys tyylistä ja sisällöstä -jutussa kansia avaa Veli-Pekka Lehtola.

Mukavia kesäpäiviä kansien ja sisäsivujen parissa!


Satu Koho

PS. Jutut, juttuvinkit ja palaute ovat edelleen erittäin tervetulleita ja saapuvat perille sähköpostilla satu.koho@stiiknafuulia.fi.