Pekka Jaatinen: Äiti
20.4.2021
Jenni Räinä: Kulkijat – Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla
7.6.2021

J. A. Mäki: Nurinkurin

Nurinkurin – yhden ruudun sarjakuva

Nurinkurin-sarjassa asiat ovat päälaellaan. Maailmaa ja varsinkin ihmisen toimintaa tarkastellaan yllättävistä näkökulmista. Metsästäjä onkin saalis, merenpohjasta löytyy paahteinen aavikko ja helvetti osoittautuu taivaaksi – tai toisinpäin.  
Nurinkurin-piirroksia voi kutsua ”yhden kuvan tarinoiksi”. Kuinka tilanteeseen on päädytty? Mihin tapahtuma johtaa?
Nurinkurin-kokoelma tarjoilee hämärää mutta kirkasta, suoraa mutta vinksahtanutta – ehkä otsaryppyisen hauskaakin – yhden ruudun sarjakuvaa kovakantisena 136-sivuisena tuhtina pakettina. Tulihan tämä nyt epäselväksi?

Jyrki Anselmi Mäki on sarjakuvataiteilija ja kulttuurin sekatyöläinen. Hänet tunnetaan myös Radiopuhelimet-yhtyeen laulajana ja toisena pääsanoittajana sekä sooloartistina, jonka toinen pitkäsoitto julkaistaan syksyllä 2021.
Nykyään Mäki piirtää tarinoitaan Oulun jokaiseen talouteen muutaman kerran vuodessa jaettavaan Mun Oulu -kaupunkilehteen sekä viikoittain Rantapohja-lehteen. Viime mainittuun Mäki nykyään tekee strippisarjakuvaa Kosmoskatti, ja ennen sitä, vuosina 2014–2019, lehdessä julkaistiin Mäen Nurinkurin-sarjaa.
Mäeltä on aiemmin julkaistu kolme kiittävää palautetta saanutta sarjakuvaromaania: Hermolomamatka (2011), Kiskoja (2014) ja Musta lipas (2016). Esikoisteos oli Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaana vuonna 2012.

Nispero, 2020.