Koirasen kirjan kansi.
Mikko Koiranen: Jättiloikka Jan Valkoselle
29.6.2023
Kansikuva: Merireittejä Menneisyyteen
Katariina Vuori: Merireittejä menneisyyteen. Kun rakastuin kuolleeseen merikapteeniin
30.6.2023

Pekka Jaatinen: Kiestinki − Motti 1941

Jaatisen teoksen kansi.

Kansi: Jussi S. Karjalainen

Jaatisen teoksen kansi.
Kansi: Jussi S. Karjalainen

Hjalmar Siilasvuon suomalaisjoukkojen tehtävänä on katkaista Murmanskin rata. Saksalaisten tarkoitus on tukea hyökkäystä von Falkenhorstin johdolla.

Kiestingin hyökkäys sujuisi hyvin, jos saksalaiset hoitaisivat oman sektorinsa yhtä tehokkaasti kuin suomalaiset omansa. Suomalaisen jalkaväkiryhmän ruudinsavuisen hyökkäyksen tilanteisiin heittäydytään täysillä mukaan, ja ankarissa taisteluissa kertojakin vaihtuu valitettavan moneen kertaan. Eikä omaa tarinaansa kertovaan neuvostoliittolaiseen tarkka-ampujaan tunnu tehoavan mikään. Lopulta suomalaiset huomaavat menneensä liian pitkälle ja jääneensä yksin.

Pekka Jaatisen teoksella, jota kustantaja luonnehtii ” sotaromaaniksi miehistä tulihelvetissä”, on vankka todellisuuspohja.

Kirjailija itse kertoo, että romaanin tärkeä teema on tappamisen vaikeus, jota S.L.A. Marshall tutki (Men Against Fire: The Problem of Battle Command, 1947). Tutkimuksen mukaan vain 25 prosenttia sotilaista pystyy laukaisemaan aseensa vihollista kohti. Myöhemmät tutkimukset ovat tukeneet Marshallin havaintoa.

Johnny Kniga, elokuu 2023