Kirjan kansikuva.
Stella Vuoma: Suoraan sydämeen
27.6.2022
Herman Jessen runokirjan kansi
Herman Jesse: Luontaisen korkea runous
29.6.2022

Tiina Sarja: Maito. Superjuomasta kiistakapulaksi

Maito-kirjan kansikuva

Kuva: Docendo

Maito-kirjan kansikuva
Kuva: Docendo

Lihansyönnin vähentämisestä paasaavat kaikki, mutta miten on maidon laita? Onko se superjuoma vai surkimus? Mainoksissa Teemu Selänne menestyi maidon ansiosta, Lemmy Kilmister sen takia, ettei sitä juonut. Kansallisylpeydestä kiistakapulaksi joutuminen herättää kuumia tunteita, ja se jos jokin kertoo siitä, kuinka tärkeä maito suomalaisille on.

Maito oli ennen ruokapöydän itsestäänselvyys ja terveen elämän peruspilari. Sittemmin maidonjuonnin autuutta on noussut varjostamaan synkkiä pilviä. Superjuomasta on tullut ilmaston pilaaja ja verisuonien tukkija. Mitä oikein tapahtui?

Maidon voimin Suomi koulutti sotien jälkeen lapsensa ja rakensi maahan tehtaita ja terveyskeskuksia. EU mullisti maatalouden, eikä heinäseipäitä tai laiduntavia lehmiä näe enää juuri missään.

Vielä suurempi muutos on tapahtunut tiedon määrässä. Kun terveysvalistus ja ilmastonmuutos iskeytyivät tajuntaamme, moni alkoi pohtia, voiko maitoa enää juoda. Onko maito lopullisesti pilalla, vai voisiko lehmä olla jopa osa ratkaisua ympäristöongelmiin? Entä miten lehmät voivat nykynavetassa?

Tiina Sarjan Maito. Superjuomasta kiistakapulaksi tuo keskusteluun tosiasioihin perustuvan vaihtoehdon. Sarja työskentelee tekniikan alalla ja on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja tiedeviestinnän maisteri. Häneltä on aiemmin julkaistu Kuka oikein tietää – kun mielipide haastoi tieteen (Docendo, 2016) sekä lastentietokirjat Minne sähkö meni? (2018) ja Kuka vei roskat? (2020).

Docendo, maaliskuu 2022