Kirjan kansikuva
Kaarina Kailo: Sauna, naiseus ja elämänkaari. Perinnekulttuurin paluu
4.7.2022
Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset
21.9.2022

Jukka Takalo: Twiittijokisarja

Kansi: Henna Raitala

Kansi: Henna Raitala

Jukka Takalon omaelämäkerrallisen twiittijärkäleen esikuvaksi mainitaan kansilehdillä Kalle Päätalon 26-osainen Iijokisarja, jonka rakennetta Twiittijokisarja 26:lla eri vuosiin sijoittuvalla twiitillään seurailee hajottaen aikarakenteen palasiksi.

”NYT. Pitää julkaista elämäkerta. Päätalo, Knausgård, Cervantés. Ne vetivät isolla pensselillä. Tämä aika vaatii tiivistämistä. Ei ole luonnonvaroja hukattavaksi. Koko elämä 26 twiitissä.”

Kainuun Eino Leino -seuran Maarit Tartia-Kallio näkee Twiittijokisarjan runoteoksena. Vertailukohdaksi löytyy Pentti Saarikoski: ”Ei mitään suurilla tunteilla helskyttelyä. Lähes lakonista toteamista esineistä, asioista ja tapahtumista. Kuitenkin ilmaistaan isoja asioita. Takalon runojen estetiikka toimii samalla tavalla.”

Kirjailija Katariina Vuori puolestaan kuvailee Twiittijokisarjaa näin: ”Tuo on aivan superhyvä, parhaita lukemiani elämäkertoja!”

Twiittijokisarja on Takalon neljäs kaunokirjallinen teos. Esikoisfiktio Kuoleman nimi on Saab 96 (Nispero 2018) menestyi hyvin. Myös käsikirjoitukset sarjakuvateoksiin Kekä kommeiten kuolee ja Kukaan ei ole täydellinen ovat saaneet kiitosta.

Suuri yleisö tuntee Takalon kuitenkin rakastettuna lauluntekijänä muun muassa Jokainen on vähän homo -laulusta ja Aknestik-yhtyeen Suomirokkia-kappaleesta. Kirjailija itse pitää merkittävimpänä työnään Ilmakitaransoiton MM-kisojen alkuperäiskäsikirjoitusta ja ideologiaa.

Twiittijokisarjaa juhlistetaan julkaisukiertueella ympäri Suomen syyskuussa 2022. Twittijokisarjassa seikkaileva Aknestik-yhtye palaa keikoille marraskuussa 2022.

Valassaaret, syyskuu 2022