Siniristi piristi
7.6.2021
Kuvauksellinen
9.9.2021

Onnea Oulu ja koko Pohjois-Suomi!

Kuva: Hertta Leikas

Kuva: Hertta Leikas

Julkaistu 7.6.2021

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 on valittu. Seurasin suoraa lähetystä kahdelta kanavalta – kun Youtube pätki, siirryin Yle Areenalle ja takaisin. Kohteliaita lämmittelypuheita kuunnellessa meinasi tulla pissa housuun, mutta lopuksi vesi tuli silmistä. Oulun kirjailijaseura on antanut oman panoksensa kulttuuripääkaupunkihankkeelle, mutta varsinaisen työn ovat tietenkin tehneet koko Oulu2026 -porukka ja hankejohtaja Pia Rantala-Korhonen sekä kaikki hankkeeseen sitoutuneet kumppanit. Heille valtavan suuri kiitos hienosta työstä, joka johti meidän kaikkien toivomaan lopputulokseen.

Työ kohti vuotta 2026 on jo alkanut, konkreettinen tekeminen starttaa kunnon volyymilla tulevana syksynä. Oulun kirjailijaseuran rooli kulttuuripääkaupungissa tulee olemaan merkittävä – kirjallisuus on aina ollut ja on kulttuurin keskiössä monin eri tavoin. Seuran kulttuurikumppanuusneuvottelut Oulun kaupungin kanssa on alustavasti jo käynnistetty, ja tulevan nelivuotiskauden tärkein elementti on kirjallisuuden rooli Oulussa, kun vuosi 2026 lähestyy.

Oulun kirjailijaseuran alkuvuoden tärkein tapahtuma oli kirjallisuusvientiä edistävä Black Hole – Books meet rights. Tavoitteemme tehdä siitä Euroopan merkittävimpiin lukeutuva kansainvälinen kirjallisuustapahtuma saa nyt aivan uudenlaista nostetta alleen, kun 2026-työ käynnistyy. Tätä kirjoittaessa ensi vuoden tapahtuman rahoitus on vielä osittain auki, mutta uskon lujasti, että kulttuuripääkaupunki herättää myönteistä kiinnostusta myös yksityissektorin rahoittajissa, ja ensi vuoden tapahtumasta saadaan aikaan hieno ja ulottuva kokonaisuus, joka edistää pohjoissuomalaisen kirjallisuuden vientiä ja elinvoimaa tästä tulevaisuuteen.

Onnea vielä kerran Oulu2026-hankkeen tekijöille, onnea Oululle ja onnea koko Pohjois-Suomelle – tällä saavutuksella tehdään historiaa.

Turveisin

Antti Leikas
puheenjohtaja
Oulun kirjailijaseura ry