Petri Vartiainen: Kuolemanlahti
21.9.2022
kuva kirjan kannesta
Päivi Tuulikki Koskela ja Hanna Kenakkala: Operaatio IlmastoAreena
23.9.2022

Pekka Jaatinen: Salla 1944

kuva kirjan kannesta

Kuva: WSOY

kuva kirjan kannesta
Kansi: Jussi Karjalainen

Raahelaisen sotakirjailija Pekka Jaatisen uutuusromaani kuvaa Sallan taistelua syyskuussa 1944. Aihetta ei ole aiemmin käsitelty kaunokirjallisuudessa. Jaatinen nostaa esiin muutakin: joidenkin suomalaisnaisten kerrotaan Lapin sodan yhteydessä pelastaneen kotinsa tuholta tarjoamalla seksiä sotilaille.

”Haluan herättää keskustelua aiheesta ja nähdä, kuinka tosiksi tällaiset väitteet osoittautuvat. En halua syyttää enkä moralisoida ketään, mutta tämä on kiinnostavaa, koska sanotaan että sodassa ja rakkaudessa kaikki keinot ovat sallittuja”, Jaatinen sanoo.

Lähtösykäys romaanille tuli useasta suunnasta. Ensimmäinen oli edesmennyt kirjailija Antti Hyry, joka kertoi Jaatiselle suomalaisesta upseerista, joka oli aseettomana johtanut joukkoaan sodassa.

”Aseettoman upseerin henkilöllisyys ei selvinnyt, joten keksin romaaniin hahmon, Kaukon. Toiseksi kiinnostuin T-34-panssarivaunusta, joita Neuvostoliitto käytti Sallassa syyskuussa 1944 hyökkäykseensä saksalaisia vastaan. Kolmanneksi halusin kuvata naisen, joka jättäytyy sodan jalkoihin valmiina suojelemaan kotiaan keinolla millä hyvänsä. Olen 20 vuoden ajan aina silloin tällöin kuullut sotaromaanieni taustatöiden yhteydessä naisista, jotka olivat pelastaneet kotinsa seksin avulla.”

Näistä lähtökohdista syntyi romaani Salla 1944 – Jaatisen 21. teos.  Romaanin päähenkilöt ovat suomalainen entinen SS-mies Kauko ja kaksi vahvatahtoista naista, suomalainen Rauha ja venäläinen Vera.

Kodin puolustamisen lisäksi romaanin teemoja ovat isänmaa ja uskonto. Jaatinen nostaa isänmaallisuuden esiin neuvostoliittolaisen panssarivaunumiehistön osuuksissa. Tankkia ajaa räväkkäotteinen Vera.

Uskonto nousee esiin Kaukon kohdalla. Sotainvalidi on tullut Märkäjärvelle kirjeenvaihtoystävänsä Rauhan luokse. Koska Rauha ei suostu evakkoon, Kauko päättää neuvoa saksalaisille, miten neuvostotankit pysäytetään. Hän on ennen haavoittumistaan ja uskoontuloaan oppinut Saksan itärintamalla SS-vapaaehtoisena, kuinka T-34 torjutaan. Kaukon kautta tulee käsiteltyä sotimisen ja kristinuskon ristiriita.

WSOY, elokuu 2022