Kirjan kansi
Anne Lukkarila: Inari
16.4.2023
Koirasen kirjan kansi.
Mikko Koiranen: Jättiloikka Jan Valkoselle
29.6.2023

Pekka Tuomikoski: Kauhea kuolema – Ja karmivat kohtalot Suomen historiassa

Tuomikosken kirjan kansi.
Tuomikosken kirjan kansi.

Teos kertoo Suomen historian kauheista ja järkyttävistä kuolemantapauksista sekä muista kovista koettelemuksista, joita suomalaiset vuosisatojen saatossa ovat joutuneet kokemaan vasten tahtoaan. Sisukaan ei aina auttanut, kun hidas eloonjäämistaistelu hävittiin. Oikeuspöytäkirjat, kansan keskuudessa levinneet legendat ja varhaiset suomalaiset päiväkirjat, arkeologiset löydöt sekä muistelmateokset auttavat meitä pääsemään synkkien suomalaiskohtaloiden jäljille. Niitä on nykyihmisen vaikea kuvitella ja uskoa. Niiden todellisuuspohja on kuitenkin täysin kiistämätön.

Historioitsija Pekka Tuomikoski on kirjoittanut uransa aikana kymmeniä tietokirjoja. Hän asuu perheineen Limingassa, jonka kirkkoherrana hän on toiminut vuodesta 2020.

”Olen tehnyt kymmeniä tietokirjoja. Tämä teos oli hieman erilainen edellisiin verrattuna. Kustantajan pyynnöstä käsittelin näin synkeää aihetta. Halusin kuitenkin jättää osan henkilöistä eloon. Siksi vaadin tuollaista alaotsikkoa”, Tuomikoski kertoo.

Hugo Simbergin kuolemaa karnevalisoiva taide osoittautui mielestäni hyväksi keinoksi lähestyä vaikeaa aihetta. Niinpä sitä on ripoteltu historiallisten tekstien sekaan. Kirjalle toivon luonnollisesti kovaa kulutusta käytössä!”

Basam Books, 2022