Kansikuva: Irti päästämisen ilo
Katja Törmänen: Irti päästämisen ilo. Helposti ja nopeasti eroon tunnekuohuista Sedona-metodin avulla
29.12.2022
Kirjan kansi
Mikko With: Saakelin sieppaus
16.4.2023

Suvi Tuomikoski: Ammattiahdistus − mikä minusta tulee isona?

Kirjan kansi: Ammattiahdistus - mikä minusta tulee isona?
Kirjan kansi: Ammattiahdistus - mikä minusta tulee isona?

Päädyin kirjoittamaan esikoisteokseni pitkän pohdinnan päätteeksi. Mieltäni vaivasi ja samalla kiehtoi, miten saisin eräät työelämää koskevat havaintoni kaikkien ulottuville. Halusin lisäksi tehdä itsestäni esimerkin, miten moninainen nykyihmisen työura voikaan olla.

Idea kirjasta syntyi työni ohessa, tehtävässä, jossa autoin nuoria ja aikuisia ammatillisissa kysymyksissä. Törmäsin moniin mielenkiintoisiin koulutusta ja työtä koskeviin pohdintoihin. Samoihin aikoihin eräs kollegani kysyi minulta:

”Mitä sinä olet tehnyt aiemmin työksesi?”

Mietin mielessäni, että kaikkea, ja yritin muodostaa hänelle värikkäästä urastani lyhyen tiivistyksen. Päädyin kirjoittamaan teemasta nimeltään ”ammattiahdistus”. Määrittelen sen tarkoittavan tilaa, jossa ei ole varma, kuka ammatillisesti on tai mitä haluaisi olla. Tällainen kipuilu koskettaa todennäköisesti kaikkia ihmisiä jossain työuran vaiheessa. Eli ”mikä minusta tulee” ei ole asia, jota pohdimme vain nuorena, vaan tämän asian äärellä ollaan kaikissa ikä- ja työuran vaiheissa sekä erilaisissa elämäntilanteissa.

Kirja käy läpi ihmisen kehitystä, ammatillisia valinnan paikkoja, työssä herääviä ajatuksia, itsetuntemusta, työelämän murrosta ja tulevaisuuden näkökulmia. Näiden teemojen kautta lisääntyy ymmärrys, miksi meitä hetkittäin ammattiahdistaa − ja toisaalta, mikä tällaiseen ahdistukseen auttaa. Nämä kysymykset ovat monelle työikäiselle erittäin tuttuja, mutta eivät ehkä ääneen sanottuja.

Toivon, että kirjan löytävät eri-ikäiset, monenlaisissa ammatillisissa tilanteissa olevat ihmiset. Kaikki, jotka haluavat ymmärtää nykyistä työelämää paremmin tai saada hieman vertaistukea ammatilliseen epävarmuuteensa. Uskon, että kirjani voi toimia hyvänä keskustelun avaajana ammatillisuutta ja työtä koskevissa yhteyksissä, tarjoten näkökulmia ja uuden ajatuksen siemeniä.

Basam Books, syksy 2022