Pakahduttavaa melankoliaa ja muita näkymiä
31.1.2024
Kirjailijan vuosi 2024
31.1.2024

Eija Honkonen järjestelee huipputapahtumaa Oulun syksyyn

Kuva: Eija Honkosen arkisto.

Kirjamessut pidetään Tullisalissa 11.–13. lokakuuta, eli tapahtuma sijoittuu Helsingin ja Turun kirjamessujen väliin. Kustantamojen uutuudet on tuolloin juuri julkaistu.

Eija Honkonen on tuttu muun muassa suositusta Kyllä se siitä -podcastista. (Kuva kyseisestä podcastista)

Julkaistu 31.1.2024

”Etenee jo täyttä päätä kaikilla rintamilla”, kiteyttää Eija Honkonen, joka laittoi hihat heilumaan kirjamessujen saamiseksi Ouluun.

Virallisesti Honkonen on Oulun kirjamessujen tuottaja ja projektipäällikkö. H-hetki koittaa lokakuun toinen viikonloppu.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun juttutuokio ystävän eli oululaisen tietokirjailija Petri Laukan kanssa kääntyi ihmettelyyn siitä, miksei Oulussa ole enää kirjamessuja.

”Petri keräsi oululaiset kirjallisuuden avainhenkilöt kasaan, ja niin me yhdessä päätimme aloittaa projektin kirjamessujen herättämiseksi henkiin.”

Projektia johtaa Oulun kirjailijaseura.

”Kirjailijaseura ja sen hallitus ovat kokonaisvastuussa messujen järjestämisestä. Minun vastuullani ovat erityisesti yhteistyökumppanineuvottelut, kiinnostavan ohjelman rakentaminen tiimin kanssa sekä myynnin ja markkinoinnin organisointi.

Projektin johtotiimiin kuuluvat Honkosen lisäksi kirjailijaseuran puheenjohtaja Antti Leikas ja toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen.

”Tiimiä laajennetaan matkan varrella tarpeen mukaan. Messujen ohjelmatiimi aktivoituu lähiaikoina.”

Messutiimi paiskii parhaillaan töitä rahoituksen varmistamiseksi ja yhteistyökumppanien hankkimiseksi.

”Käymme neuvotteluja muun muassa suurten kustantamojen, yritysten ja kaupungin toimijoiden kanssa.”

Ohjelman suunnittelukin on käynnissä, ja messuosastojen myynti alkaa helmikuussa. Kolmipäiväiset messut rakentuvat pinta-alaltaan noin tuhannen neliömetrin Tullisaliin, joka sijaitsee elämyskeskus Terminaalissa Oulun Limingantullissa (Tyrnäväntie 16).

Honkonen vakuuttaa, että tekeillä ovat valtakunnan tason huippumessut.

”Luvassa on nähtävää, kuultavaa, tunteita, paikallisia makuja. Mukana on Suomen kärkinimiä, ajankohtaista keskustelua, haastatteluja. Botnia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat ja syksyn muut kiinnostavat pohjoisen tekijät ovat näkyvästi esillä ohjelmassamme.”

Ketkä ovat kirjamessujen kohderyhmää?

”Kaikki kirjallisuuden ystävät! Tarjoamme ohjelmaa myös lapsille ja nuorille”, Honkonen vastaa.

Honkonen myöntää, että uusi tapahtuma on aina haaste ja riski: saadaanko rahoitus kuntoon, tuleeko ketään, kiinnostuuko yleisö ohjelmasta vai voittaako kotisohva.

”Teemme parhaamme haasteiden taklaamiseksi hyvällä, moniosaavalla tiimillä”, Honkonen vakuuttaa. Kyseessä ei suinkaan ole kertaluonteinen juttu, vaan vuosittain järjestettävä pohjoisen Suomen ykköstapahtuma. Honkonen jatkaa, että messujärjestäjän kannalta tärkeitä onnistumisen mittareita ovat kävijämäärä, kannattavuus ja asiakaspalaute

Honkosella on vahva ja monipuolinen matkailualatausta.

”Matkatoimiston, lentoaseman ja matkailukeskuksen johtotehtävät ovat opettaneet projektien ja henkilöstön johtamista. Noita hommia ovat höystäneet monenlaiset tehtävät ravintola- ja tapahtuma-aloilla.”

”Siviilissä” Honkonen on tuplamummu reippaille alakouluikäisille pojille ja kolmen aikuisen lapsen äiti.

”Työ ja harrastukset ovat suloisessa sekamelskassa! Matkailu on erittäin mieluista, ja teen suosittua Kyllä se siitä -podcastia tyttäreni kanssa. Keikat, konsertit ja taidenäyttelyt saavat minut parhaiten liikkeelle. Olen myös kokkaava herkkusuu.”

Millainen kirjallisuus sinulle maistuu?

”Rakastan elämäkertoja! Olen utelias kurkistamaan kulissien taakse. Erityisen mielelläni luen muusikoista, taiteilijoista, talousihmisistä ja muista kiinnostavista henkilöistä. Dekkareita ahmin aina väliin. Ne irrottavat arjesta ja ovat sopivan kevyttä purtavaa.”

Nykyisin Honkonen nauttii kirjoja pääasiassa kuuntelemalla.

”Parhaita ovat olleet ne, joissa lukijana on kirjan päähenkilö. Esimerkiksi Mikko Kuustosesta, Katri Helenasta ja Samu Haberista kertovat teokset kuulostivat hyviltä heidän itsensä lukeminaan!”

Palataan lopuksi messuihin. Niitä koskevia ideoita ja toiveita voi laittaa vaikka suoraan Honkoselle.

”Ja jos sinun verkostossasi, hyvä lukija, on mahdollisia messujen yhteistyökumppaneita, ota yhteyttä!” kirjamessujen tuottaja ja projektipäällikkö Honkonen lisää.

TEKSTI: SATU KOHO