Eija Honkonen järjestelee huipputapahtumaa Oulun syksyyn
31.1.2024

Kirjailijan vuosi 2024

Stiiknafuulia kysyi Oulun kirjailijaseuran jäseniltä mietteitä alkaneesta vuodesta. Kiitos vastauksista, Kaarina Kailo, Päivi Tuulikki Koskela, Jarmo Stoor ja Jere Vartiainen!

Tekoälyn näkemys nykykirjailjan työstä sekä hänen toiveistaan ja peloistaan. (Kuva: Satu Koho, generated with AI)

Julkaistu 31.1.2024

Mitä kivaa työsi kannalta tänä vuonna tapahtuu?

”Kun iän myötä liikkuvuus vähenee, kirjoittaminen ja ite-taiteen teko näköjään lisääntyy”, vastaa Kaarina Kailo.

”Pitkästä aikaa ilmestyy uusi Tervatonttu-sarjan kirja. Ja kirjamessut tulossa Ouluun – loistavaa, iloitsee Päivi Tuulikki Koskela.

Jarmo Stoor vastaa näin:

”Kaksi käsikirjoitusta on siinä vaiheessa, että niitä voi tarjota kustantajille. Samalla uusi, raju romaani elämästäni on nyt saanut ensimmäiset sanansa. Kaikista raskaista sattumista huolimatta kirja on kuitenkin positiivinen ja voimaannuttava, olenhan nyt tässä suht selväpäisenä tarinaa kertomassa. Romaanin tapahtumat sijoittuvat Ouluun.”

Jere Vartiaisellakin on hyviä uutisia:

”Neljäs runoteokseni ilmestyy viimein, näillä näkymin ennen elokuun loppua. Matka on tullut kohtuuttoman pitkä ja tuskainen, mutta uskon, että se on johtanut hienoon kirjaan.”

Mikä vuodessa 2024 haastaa tai jopa pelottaa?

”Demokratia ja ilmastonmuutoksen torjuminen ovat heikkenemään päin, vaikka pitäisi olla juuri päinvastoin. Sotahullut johtajat Venäjällä ja Lähi-idässä uhkaavat nyt maailmanrauhaa laajemminkin kuin Palestiinan kansanmurhan osalta; enää ei kunnioiteta ihmisoikeussopimuksia ja kansainvälisiä lakeja, mikä on järkyttävä kehityssuunta koko maapallon ollessa muutoinkin monien uhkien kohteena. Autoritääriset, demokratiasta piittaamattomat voimat ovat liikkeellä kautta maailman, ja mikä järkyttävintä, äänestäjät, tavalliset kansalaiset, eivät tunnu huomaavan tai välittävän siitä”, sanoo Kailo.

Stoor jatkaa:

”Itsestäni riippumattomista asioista mietityttävät eniten sodat, ja erityisesti Ukrainan sota. Voiko pahuus sittenkin voittaa? Kotimaassa hallituksen köyhyyttä ja eriarvoisuutta lisäävä politiikka on kääntynyt mielessä pelokkuudesta vihaisuudeksi, eikä hallitus ole vielä ehtinyt edes kunnolla aloittaa.”

”Omassa kirjailijan työssäni haastaa ja pelottaa uusi romaani. Jaksanko kirjoittaa kivuliaista tapahtumista rehellisesti ja ilman paatosta. Vaikka olen ennenkin kirjoittanut itselleni aroista asioista, tilanne on nyt toinen. Romaanin tapahtumat sijoittuvat tähän päivään ja lähimenneisyyteen, eivät nuoruuteen ja lapsuuteen, kuten aikaisemmissa kirjoissani”, Stoor paljastaa.

Vartiaista huolettavat ja pelottavat maamme nykyisen hallituksen toimet:

”On vaikutelma, että kirjallisuus- ja kulttuurikenttää halutaan tuhota ihan vain tuhoamisen vuoksi. Tämä ahdistaa, suututtaa ja pelottaa minua suunnattomasti.”

Mikä on suurin epäkohta liittyen työhösi, ja miten se voitaisiin poistaa?

”Kirjoitan kirjojani kotitoimistossa ilman mitään työsopimusta; koirani Hilda voisi kerjätä vähemmän huomiota ja herkkuja mutta kuitenkin pakottaa minut lenkille ja ulos, joten hyväksyn tämän työtäni hidastavan epäkohdan”, Kailo sanoo.

”Se lienee kaikille tuttua, että tulot kirjoista eivät ole suhteessa niihin käytettyyn työmäärään. Varmaan apurahat ovat apuna tähän, kiitos kaikille tahoille, jotka niitä kirjailijoille myöntävät”, Koskela vastaa.

Samansuuntaisia ajatuksia on Stoorilla, jonka mielestä kirjailijan työn suurin epäkohta on taloudellinen epävarmuus.

”Tämän hallituksen aikana en näe mahdollisuutta kirjailijan talouden kohentumiseen. Päinvastoin, pelkona on entisestään kurjistuva taloudellinen tilanne ja kirjailijan ammatin arvostuksen alasajo. Mutta pistetään me kampoihin!” Stoor vakuuttaa.

Jos saisit, kenen ”saappaisiin” astuisit tänä vuonna ja miksi juuri hänen?

”En uskaltaisi astua kuin mukaviin aamutossuihini tässä vaiheessa, hyväksyn elämäni ja kutsumukseni enkä kuvittele muuta. Ei tässä kauan mene, kun kuitenkin haluan varmaan astua sellaisen ikänaisen saappaisiin, josta pidetään huolta eikä jätetä heitteille, jolle lämmitetään sauna ja annetaan lämmintä ruokaa ja seuraa”, Kailo vastaa.

Koskela ei saappaitaan vaihtaisi, sillä hän kertoo viihtyvänsä omissaan.

Vartiainen valitsisi supersankarin saappaat:
”Iron Manin saappaissa on rakettimoottorillisia ominaisuuksia. Niillä saattaisin suhauttaa ajoittain ilmanalaan, jossa on vähän helpompi hengittää, kuten ulkoavaruuteen!

TEKSTI: SATU KOHO