Neljä paneelikeskustelijaa lavalla.
Sota ja ihmiskohtalot puhuttivat Oulussa
9.10.2023
Johanna Hulkko ikkunan takana
Saippuakupla kesätaivasta vasten
9.10.2023
Neljä paneelikeskustelijaa lavalla.
Sota ja ihmiskohtalot puhuttivat Oulussa
9.10.2023
Johanna Hulkko ikkunan takana
Saippuakupla kesätaivasta vasten
9.10.2023

Botnia-palkinnon voitti Johanna Hulkon Onnenpäiviä

Onnenpäiviä-romaanin kansi.

Onnenpäiviä on oululaislähtöisen Nokialla asuvan Johanna Hulkon talvinen romaani lapsuudesta ja aikuisten salaisuuksista.

Hulkon romaani puhutteli raatia eniten.

Botnia-palkinnon voittaneen Onnenpäiviä-romaanin kansi.
Onnenpäiviä on oululaislähtöisen Nokialla asuvan Johanna Hulkon talvinen romaani lapsuudesta ja aikuisten salaisuuksista.

Julkaistu 9.20,2023

Seitsemättä kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittaja on Johanna Hulkon romaani Onnenpäiviä (Atena, 2023).

Valinnan tehnyt raati toteaa voittajateoksesta näin:

Maailma, jonka Johanna Hulkko kuvaa terävästi romaanissaan, jättää lukijaan syvän muistijäljen. Onnenpäiviä nousi kahdeksan ehdokkaan joukosta Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi, koska se puhutteli raatia eniten.

Hulkko tarttuu lapsuuteen liittyviin valtakuvioihin. Hän käsittelee tyttöjen raakaa ja raakuuteen alistavaa peliä, hyväksytyksi tulemisen tarvetta ja manipulointia sekä koululuokkaa, jossa lahjakkuus on parasta peittää, jottei kävisi huonosti. Hulkko kuvaa tarkkanäköisesti myös sitä, mitä aikuisilta jää tavoittamatta lasten maailmasta. Aikuiset katsovat ohi, samalla kun heidän kulissielämänsä ongelmat heijastuvat lapsiin. Hulkon tekemät hienot kerronnalliset ratkaisut korostavat ulkopuolisuutta mutta myös tukevat nimettömäksi jäävän lapsipäähenkilön näkyväksi tulemista.

Tekstiä kannattelee jäntevä, vahva draama. Huomio kiinnittyy täsmällisiin havaintoihin, joiden kautta kerronta etenee. Paikallisuus kukkii vuorosanoissa, ja se myös huokuu kuvatuista tapahtumista. Oulun Raksilaa muistuttavan talvisen paikan tuntee iholla – sen myös haistaa, jopa maistaa. 70-luvun ajankuva on ehyt mutta ei tekemällä tehty.

Kielellisesti loppuun viritetty ja kerronnallisesti onnistuneesti rytmitetty teos tempaa mukaansa heti ensimmäiseltä sivultaan sortumatta kikkailuun. Hulkon romaani jättää lukijaan varjon: kymmenvuotiaan tytön hahmon. Niin vaikuttava se on.

Valinta ei ollut helppo, sillä voittajakokouksessa Botnia-raadin pisteet hajaantuivat aluksi kaikkien kahdeksan ehdokkaan kesken. Ehdolla olleet teokset olivat tarjonneet vaikuttavia lukukokemuksia, pitäneet otteessaan alusta loppuun. Tutulta tuntuvat henkilöhahmot säröineen olivat lihaa ja verta, tapahtumat varjopuolineen pelottavan uskottavia, jopa todellisia. Vaikka teokset ravistelivat, niistä löytyi myös viisautta, lempeyttä ja välkehtiviä maailmoja.

Perusteellisen keskustelun jälkeen raati, jossa vaikuttivat Satu Koho (pj), Hanna Jarva, Pia Kaitasuo, Sirpa Kähkönen, Hanna-Leena Määttä, Simo Sahlman ja Aleksis Salusjärvi, päätyi voittajaan yksimielisesti.

Botnia-palkinto, 15 000 euroa, jaetaan lauantaina 14. lokakuuta kello 13 Valveen Paljetti-kahvilassa (Hallituskatu 7, Oulu). Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Sieltä Johanna Hulkko siirtyy Suomalaiseen kirjakauppaan (Kauppakeskus Valkea, Isokatu 24–25, Oulu) kello 15, jossa häntä haastattelee kirjailija Antti Leikas.

Johanna Hulkko esiintyy myös Helsingin Kirjamessuilla torstaina 26. lokakuuta kello 10.30–11.00 Lonna-salissa. Häntä haastattelevat kirjailija Sirpa Kähkönen ja kriitikko, tietokirjailija Aleksis Salusjärvi.

Botnia-kirjallisuuspalkinnon perustaja on Oulun kirjailijaseura ry. Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki, Osuuskauppa Arina ja Hätälä. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä ja Booky.fi. Botnia-voittaja julkistetaan lokakuun toisella viikolla.

Kyseessä on huomattava ja poikkeuksellinen kirjallisuuspalkinto: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantamon julkaisema teos. Kielirajausta ei ole – riittää, että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä. (SK)