Maria Peura kokee murteella kirjoittamisen vapauttavana ja tekee yhteistyötä uniensa kanssa
9.9.2021
Jenni Räinän tietokirja on jälleen Botnia-ehdokkaana – ”Kirjoittaminen helpottaa ilmastoahdistusta”
9.9.2021

Uudella kirjallisuusfestivaalilla Oulussa monipuolinen ohjelmisto – Festivaaliin pääsee osallistumaan myös etänä

Heinäkuussa menehtyneen oululaiskirjailija Hanna Haurun viimeiseksi jäänyt teos Viimeinen vuosi (Like, 2021) on yksi Botnia-palkinnon ehdokkaista. Pohjoista elämäntapaa kuvannutta Haurua on verrattu Timo K. Mukkaan ja Rosa Liksomiin. Kuva: Vesa Ranta

Oulun kirjailijaseura järjestää Uusi kirjallisuusfestivaali -tapahtuman kuudennen kerran tulevana viikonloppuna 10.–11.9.2021. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Heinäkuussa menehtyneen oululaiskirjailija Hanna Haurun viimeiseksi jäänyt teos Viimeinen vuosi (Like, 2021) on yksi Botnia-palkinnon ehdokkaista. Pohjoista elämäntapaa kuvannutta Haurua on verrattu Timo K. Mukkaan ja Rosa Liksomiin. Kuva: Vesa Ranta

Julkaistu 9.9.2021

Viidettä kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on nimetty. Paikalle pääsevät kirjailijat ovat tavattavissa ja heidät kukitetaan lauantaina 11.9. klo 13 Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa. Tilaisuus on osa Uuden kirjallisuusfestivaalin ohjelmistoa.

Ehdokkaiden joukossa on Botnia-palkinnon, Tieto-Finlandian ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaneiden kirjailijoiden teoksia sekä heinäkuussa 2021 menehtyneen oululaisen kirjailijan Hanna Haurun pienoisromaani.

Oulun kirjailijaseura ry kertoo monen ehdokasteoksen sävyn olevan tänä vuonna tummanpuhuva, jopa synkkä. Ehdokkaiden joukosta löytyy aiempien vuosien tapaa teoksia proosasta runouteen ja tietokirjallisuuteen.

Tilaisuus on myös katsottavissa suorana lähetyksenä ja kahden viikon ajan tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.

Ehdokkaat ovat:
Hanna Hauru: Viimeinen vuosi (Like)
Anna Elina Isoaro & Mira Mallius: Sinä yönä tuli talvi (WSOY)
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY)
Pirkko Lastikka: Aallokkokivi (Basam Books)
Mikko Moilanen: Kohtalona mestauslava – Kuolemanrangaistus Suomessa 1500-1825 (Docendo)
Petteri Pietikäinen: Kipeät sielut – Hulluuden historia Suomessa (Gaudeamus)
Jenni Räinä: Kulkijat – Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla (Like)
Pauli Tapio: Tyhjä, suuri ja öinen – Valituksia (Poesia)

Lisätietoa ehdokasteoksista ja Botnia-kirjallisuuspalkinnosta löytyy täältä.

Poimintoja muusta ohjelmistosta

Perjantaina 10.9. klo 17 Haukiputaalta lähtöisin oleva kirjailija Päivi Alasalmi kertoo teoksestaan Sudenraudat, joka vie lukijan 1880-luvulla Suomen suuriruhtinaskuntaa kuohuttaneeseen sudenmetsästyksen käänteisiin, torppareiden, kartanonomistajien ja fennomaanien Suomeen, jota leimasivat aatteellisuus ja toiminnan palo.

Perjantaina klo 18 Tiina Raevaaraa haastatellaan aiheesta Onko tulevaisuus
salaliittojen? Tieteellisen maailmankuvan vastavoimat.
Raevaara on perinnöllisyystieteestä väitellyt filosofian tohtori, joka on kirjoittanut lukuisia kaunokirjoja. Uusin teos Polaaripyörre on tiedemaailmaan sijoittuva psykologinen ympäristötrilleri.

Perjantai-iltana klo 20 alkaen Tuba – Food and Lounge -ravintolassa järjestetään Lauri Ahtisen juontama Festivaaliklubi. Klubin päätteeksi esiintyy oululainen vaihtoehtoisen elektronisen musiikin artisti Kas Kan.

Lauantaina 11.9. klo 12 suomalaisitalialainen tietokirjailija Anton Monti kertoo ’Ndrangheta – maailman vaarallisin rikollisjärjestö -kirjastaan. ’Ndrangheta on mafiajärjestö, jonka jäseniä velvoittavat monisatavuotiset perinteet ja moraalikäsitys.
Tähän vahvaan moraalikäsitykseen tosin mahtuvat huumekaupan lisäksi kidnappaukset,
murhat sekä mafiasodat, joiden uhrimäärä lasketaan tuhansissa.

Lauantaina klo 14 julkistetaan Anne Lukkarilan Pelletaivas, jonka tarina avaa
aikamme suuria, koko maailman kipuiluna näkyviä teemoja. Niihin kuuluvat ilmastonmuutos, läheisten katoaminen muistisairauteen, sota, pakolaisuus, ihmisen yksilöllisyyden ja sananvapauden kriisit.

Lauantaina kirjailijat myyvät kirjojaan Oulun kaupunginkirjastossa.

Uuden kirjallisuusfestivaalin ohjelmisto löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Vallitsevan pandemian takia tilaisuuksiin voidaan ottaa tavallista vähemmän yleisöä ja ohjelmamuutokset ovat mahdollisia. Kaikki Oulun kaupunginkirjastossa järjestettävät tilaisuudet ovat katsottavissa suorana lähetyksenä ja kahden viikon ajan tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.

Oulun kirjailijaseura ry on ammattikirjailijoiden yhdistys, jonka jäseniksi voivat hakea
kaupallisen kustantajan kautta julkaisseet pohjoispohjalaiset kirjailijat. Yhdistyksen
päätehtävinä on edistää Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan ammattikirjailijoiden
työskentelymahdollisuuksia sekä rakentaa seudulla toimivien kirjailijoiden yhteisöä.
Yhdistys on perustettu 2010. Botnia-kirjallisuuspalkinto on Oulun kirjailijaseura ry:n perustama.