Treenikirjoittamisen pioneeri, kirjailija ja palkittu kriitikko Marja-Riitta Vainikkala: ”Minulla on ollut työasioissa paljon onnea elämässä”
22.12.2021
Black Hole – Books meet Rights
Black Hole pureutui kirja-alan ajankohtaisiin kysymyksiin
19.3.2022

Botnia-raadin urakka käynnissä

Kuva avatusta kirjasta.

Raati lukee teoksia, jotka ovat ilmestyneet heinäkuun 2021 jälkeen.

Luku-urakka
Raati lukee teoksia, jotka ovat ilmestyneet heinäkuun 2021 jälkeen. (Kuva: Pixabay)

Julkaistu 19.3.2022

Botnia-kirjallisuuspalkinnon raati on aloittanut työnsä. Oulun kirjailijaseuran perustama palkinto jaetaan ensi syksynä kuudennen kerran. Aiemmat Botnia-voittajat ovat: Sinä yönä tuli talvi (2021, Anna Elina Isoaro ja Mira Mallius), Lauma (2020, Jouni Tikkanen), Pintti (2019, Tommi Kinnunen), Reunalla (2017, Jenni Kinnunen ja Vesa Ranta) ja Lempi (2017, Minna Rytisalo).

Sääntöjen mukaan raatiin valitaan vuosittain yksi uusi jäsen ja samalla joku vanhoista raatilaisista luopuu paikastaan. Tänä vuonna uutena aloitti Jyväskylän yliopistossa vaikuttava kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Määttä kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija Jyrki Korpuan jättäessä pestin. Botnia-raadin muut jäsenet ovat: kirjallisuudentutkija, journalismin yliopettaja Satu Koho Oulun ammattikorkeakoulusta (raadin puheenjohtaja), toimittaja Pia Kaitasuo Kalevasta, kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho Oulun kaupunginkirjastosta, Lukupinosta tuttu kirjabloggaaja Simo Sahlman, dramaturgi Jukka Heinänen Oulun teatterista ja pastori Juha Vähäkangas Oulun Karjasillan seurakunnasta.

Botnia-raadin tehtävä ei ole helppo. Palkintoehdokkaiksi kelpaavat kaikkia kirjallisuudenlajeja edustavat teokset, joiden tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Kielirajausta ei ole, eli raati voi saada luettavakseen myös muita kuin suomenkielisiä teoksia.

Tänä vuonna kisaan hyväksytään ne kaupallisen kustantajan julkaisemat teokset, jotka ovat ilmestyneet 1.7.2021–30.6.2022.

Raati valitsee enintään kahdeksan ehdokasta Botnia-palkinnon saajaksi. Ehdokkaat esitellään Uusi kirjallisuusfestivaali -tapahtumassa lauantaina 10. syyskuuta ja voittaja paljastetaan lokakuussa. Palkintosumman 15 000 euroa lahjoittavat Oulun kaupunki, Osuuskauppa Arina ja Fingersoft.

Kilpailun ehdot täyttäviä teoksia on listattu tällä hetkellä 59. Todennäköisesti niiden määrä nousee edellisvuosien tapaan yli 80:een. Kisasta odotetaan tänäkin vuonna pelottavan kovatasoista. (SK)

Botnia-kirjallisuuspalkinnon logo