Kati Uusi-Rauva
Kirjallisuusagentuuria perustamaan
24.5.2022
Botnia-kirjallisuuspalkinnon logo
Botnia-palkintoa tavoittelee lähes sata teosta
27.6.2022

Oulun pääkirjasto muuttaa väistötiloihin Pekuriin

Oulun pääkirjasto Rantakadulle päin

Remonttia odottava Oulun pääkirjasto täyttää tänä vuonna 40 vuotta. (Kuva: Joel Ollikkala)

Oulun pääkirjasto Rantakadulle päin
Remonttia odottava Oulun pääkirjasto täyttää tänä vuonna 40 vuotta. (Kuva: Joel Ollikkala)

Julkaistu 27.6.2022

Pekurin kiinteistön tiloissa tuoksuu pian kirjakulttuuri, kun Oulun pääkirjasto tyhjenee elo–syyskuussa 2022 alkavan peruskorjauksen vuoksi. Sopivat väistötilat löytyivät Pekurin kiinteistöstä, Stockmannin tavaratalolta vapautuneista tiloista.

Pekurin tilojen pienemmän koon vuoksi osa kirjaston toiminnoista sijoittuu muualle. Peruspalvelut eli lainauspalvelut, lehtisali, tietokone- ja tulostuspalvelut ovat edelleen saatavilla. Myös Digiverstas ja digitalkkarit muuttavat Pekuriin. Musiikkiosasto palvelee remontin ajan Karjasillan kirjastossa.

Muutto on syönyt pääkirjaston asiakaspalveluresursseja, mikä on näkynyt myös asiakkaille. Kirjaston viestinnästä asiaa kommentoi Saana Kaleva-Langinkoski:

”Asiakaspalvelun työaikaa on jouduttu vähentämään merkittävästi. Pääkirjaston henkilökunta on käynyt kevään aikana koko varastoaineiston läpi, ja kirjoja, äänitteitä, mikrofilmejä ja kausijulkaisuja on siirretty eri puolille Oulua väliaikaisvarastoihin. Osa on siirretty Kuopion Varastokirjaston kokoelmiin ja aineistoa on myös poistettu. Pakkaamisen loppuhuipennus alkaa elokuun alussa, ja Pekurin kirjasto avautuu yleisölle syksyllä.”

Varastokäytössä olleet pääkirjaston neljännen kerroksen tilat avautuvat remontin jälkeen asiakkaille. Remontin myötä rakennukseen tulee myös lasten kulttuurikeskus. Kirjaston käyttötarkoituksen monipuolistuessa kirjasto saa uuden nimen, joka julkistetaan loppukesästä pääkirjaston 40-vuotisjuhlien yhteydessä.

Niukkaa modernia betoniarkkitehtuuria edustava Marjatta ja Martti Jaatisen suunnittelema kirjastorakennus valmistui Vänmanninsaarelle teatterin naapuriin vuonna 1982. Peruskorjatun kirjastorakennuksen arvioidaan palvelevan vuositasolla miljoonaa kävijää. (JO)