Oulun pääkirjasto Rantakadulle päin
Oulun pääkirjasto muuttaa väistötiloihin Pekuriin
27.6.2022
voimakkaasti kuei-esittävä kuva avatusta kirjasta
Voiko fiktiivinen romaani muuttua ajan kuluessa historiateokseksi?
29.6.2022

Botnia-palkintoa tavoittelee lähes sata teosta

Botnia-kirjallisuuspalkinnon logo
Kuva avatusta kirjasta.
Tänä vuonna Botnia-kisassa ovat mukana kirjat, jotka ovat ilmestyneet 1.7.2021 –30.6.2022

Julkaistu 27.6.2022

Ensi syksynä kuudetta kertaa jaettavasta oululaisesta Botnia-kirjallisuuspalkinnosta kisaa jälleen suuri määrä teoksia aina kuvapainotteisista lastenkirjoista järkälemäisiin tietokirjoihin.
Palkintoehdokkaaksi kelpaa mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantajan julkaisema teos, kunhan sen tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä. Kielirajaustakaan ei ole. Tänä vuonna kisassa ovat mukana kirjat, jotka ovat ilmestyneet 1.7.2021 –30.6.2022.

Kilpailun ehdot täyttäviä kirjoja kertyi listalle 85 kappaletta, joten raadin tehtävä on vaativa. Tänäkin vuonna kisasta odotetaan pelottavan kovatasoista, mikä vaikeuttaa seitsemän ammattilukijan työtä entisestään.

”Noin vuoden kestävä luku-urakka on haastava, samalla kuitenkin kiehtova ja antoisa. Tämän vuoden kattauksessa silmiinpistävää on tietokirjojen määrä – niitä kertyi listalle jopa enemmän kuin romaaneja. Runoteoksia sen sijaan saimme tällä kertaa ruodittavaksemme vain kolme”, kertoo Botnia-palkintoraadin puheenjohtaja, kirjallisuudentutkija ja journalismin yliopettaja Satu Koho.

Koho korostaa, että laaja, korkeatasoinen ja monilajinen ehdokasjoukko on todiste siitä, että pohjoissuomalainen kirjallisuus on elinvoimaista. ”Kaiken hyvän ei tarvitse liittyä etelään”, hän jatkaa.

Raati nostaa kilpailuun tulleista teoksista Botnia-ehdokkaiksi enintään kahdeksan teosta. Ne esitellään Uusi kirjallisuusfestivaali -tapahtumassa lauantaina 10. syyskuuta. Voittaja paljastetaan lokakuussa.

Botnia-kirjallisuuspalkinnon perustaja on Oulun kirjailijaseura. Palkintosumma on kasvanut tälle vuodelle 15 000 euroon. Sen lahjoittavat Oulun kaupunki, Osuuskauppa Arina ja Fingersoft. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä, Booky.fi ja Oulun ammattikorkeakoulu. (SK)